Liten turistguide till Falkenberg

Boende

För att ingen av er skall behöva köra ifrån Falkenberg efter ni besökt oss guidar vi er här till boenden där man kan sova ruset av sig + annat.

Hotell

Vallarnas Bed & Breakfast
Otroligt mysig gammal rektorsbyggnad som är omgjord till ett B&B. Ligger tvärs över gatan från oss och är ju ett givet och prisvärt boende.

Hotell Strandbaden
Hotellet ligger mitt på Skrea Strand, Sveriges bästa strand alla kategorier. Dessutom är den nära Lilla Napoli. Perfekt salongsberusningsavstånd. Strandbaden är som ett turistmål i sig så se till att boka i god tid. Här är det typ alltid fullt. Här finns även ett grymt spa som man dessutom inte behöver vara knäpptyst i, för att inte nämna en bastu som ligger i anslutning till havet.

Ocean hotell
För att orka gå hit från oss krävs det ett extra glas vin innanför väste då det ligger ett par hundra meter söder om Strandbaden på Skrea Strand. Lika bra som Strandbaden men utan spa. Däremot kan vi slå ett plong för mat och vin här. PLONG!!!

Hamngatan 27
Ett av de vanligaste hotellen som våra gäster bokar. Antagligen för att det ligger nära oss men tur för dig som bor där så är det väldigt mysigt och fint.

Grand Hotell
Klassiskt hotell i staden och nu finns även Harrys på nedre plan. Här finns mat och alla
möjliga aktiviteter. Ligger bara ett stenkast ifrån oss.

Pallas Hotell
Mysigt litet hotell dock lite på andra sidan staden men va gör väl det. Bara att ladda på med lite mer alkohol och sen traska på.

Hotell Västerhavet
Rum med eget kök för den som inte nöjer sig med hotellmaten. Prisvänligt men bra
Grimsholmens Bed & Breakfast B&B som ligger en bit ifrån men med otroligt hög mysfaktor. Platsen det ligger på är väl kanske Falkenbergs finaste. Enligt oss då.

Camping
En camping är en camping och behöver ju inte så mycket beskrivning. Här finns det även stugor.

Skrea Camping
Hansagård Camping

 

Restauranger

Saken är ju den att Falkenberg har blivit lite känt för sin mat och för att vara en så liten stad så finns det väldigt mycket bra att hitta. Vi tänker att man kanske bara behöver äta hos oss en gång och sen nån annanstans nån annan gång :) Falkenberg är ju pizzastaden nummer 1 i Sverige. Vi plus Prostens plus Sveriges bästa kebabpizza säger ju en del.
Det finns ju väldigt mycket att välja på men vi skulle gärna vilja lyfta fram ett par ställen som hjälpte oss väldigt mycket (extra plus till Lisas Lemke å Mackan här) när vi var gröngölingar och som dessutom gör sin grej väldigt bra:

Solhaga
Prostens/Skrea matbruk
Globalized
Gustaf Bratt
Lis Mejeri
Indian Kitchen (har inte hjälpt oss med ett jota men torde vara Sveriges mest prisvärda
restaurangupplevelse, skön skum vibe till på köpet)

Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide

Sightseeing

Denna del av Falkenbergsguiden är skriven av Villes syrra Veera. Man hittar detta plus 1000 grejer till på hennes utflyktsinstagram @veeras_utflykter

I stan

Gamla stan
Promenera över kullerstensgatorna med de sneda och vinda gamla trähusen, känn
historiens vingslag vid den medeltida kyrkan, sitt ner på en bänk i det väldoftande rosariet eller besök sädesmagasinet med RIAN Designmuseum. 56.90046, 12.49423.’

Vallarna
Falkenbergs oas, här finns något för alla. Lekplats med pumptrackbana, skatepark och
parkourpark. Mini-zoo, discgolf-park, utegym, motionsspår och minigolf. Vandra längs med ätran på den vackra Doktorspromenaden. Det bästa av allt är att det ligger precis bredvid oss. 56.90466, 12.50096.

Vid kusten

Olofsbo strand
En vacker badpärla med en lång strand (kanske Falkenbergs finaste?), bara några kilometer norr om stan. Här finns inget som stör vyn, bara havet, den vita sanden och klitterna. Beach bar med karibiska smaker direkt på stranden. 56.91563, 12.39401.

Morups Tånge
Söder om Glommen syns den ståtliga fyren på långt håll. Vandra i det vackra och djurrika naturreservatet där hästar och kor håller landskapet öppet. Njut av vackra solnedgångar och blommande trift i mängder. 56.92307, 12.36099.

Skomakarehamnen
En gammal stenpir sträcker sig ut i havet vid Skomakarehamnen, ett perfekt ställe att fiska krabbor vid, eller bara slå sig ner på en sten och njuta av havet. 56.90031, 12.42654

Skrea Strand
En av Hallands bästa stränder, så centrumnära det kan bli. Sol och bad, sand mellan tårna och hopp från bryggan. Hotell, kiosker, restauranger, utegym, grillplatser och foodtrucks, här får man uppleva det bästa med svensk sommar vid den drygt 2 kilometer långa vackra sandstranden. 56.88367, 12.50404

Smörkullen
Bestig den 52 meter höga Smörkullen (ja ni läste rätt. Otroliga 52 meter) och få en magnifik utsikt över hav och land. Med vinden i håret kan man slå sig ner här med medhavd fikakorg. Upptrampade stigar leder upp till toppen och det är inga problem för barnen att följa med. 56.85143, 12.57133.

Vesslunda med Suseåns mynning
På södra sidan om Suseåns mynning finns imponerande sanddyner och en långgrund
strand, detta är också Falkenbergs inofficiella nakenbad om man känner sig manad till
stordåd. Längre söderut kan man bada från klippor och vandra på stigar genom tallskog. Så fint så det gör lite ont. Ett måste enligt oss 56.84239, 12.58024.

Ullarps naturreservat
Reservatet ligger någon kilometer norr om Ugglarp längs med kustvägen. Här finns en
gammal äng med jätteekar och en strövstig på 1,2 km. På våren bildar vitsipporna en matta här och området passar bra för en picknick eller fika. 56.83056, 12.63491

Inlandet

Ljungsjön
Ca en mil öster om Falkenberg ligger Ljungsjön, här finns badplats med brygga och
grillmöjligheter. Runt sjön går en fin vandringsstig på 4,5 km. 56.99191, 12.55483.

Sumpafallen
Sumpafallens brus hörs redan när man kliver ur bilen på parkeringen, här far

Högvadsån
fram genom fler fall, ett riktigt klassiskt utflyktsmål för Falkenbergarna. Längs med ån går en vandringsstig på ca 2,5 km. Vid Sumpafallen finns grillplatser och picknickbord. 57.09414, 12.65689

Hallands vackraste väg / Yngeredsfors
Hallands vackraste väg går från Askome till Gällared, vägen följer den uppdämda Ätran och här finns många fina ställen att stanna på med bord och bänkar. Yngeredsfors med Döda fallet är ett fascinerande utflyktsmål. Skyltar längs med stigen berättar om den gamla kraftstationen, flottnings- och kvarnrännor. 57.02013, 12.74421

Ätrafors med luftvärnstornet
Besök badplatsen i Ätrafors, här kan man bada från bryggan, spela beachvolleyboll, fotboll, grilla och gå över dammbyggnaden. På andra sidan vägen ligger ett välbevarat luftvärnstorn från andra världskriget. 57.03581, 12.67111

Björkekullen
Som hämtat ur en saga ligger de gamla husen i detta klassiska odlingslandskap. Ströva mellan de röda byggnaderna, imponeras av de stora stenmurarna och följ sedan grusvägen ner mot Björkasjö där du finner en liten sandstrand att kanske bada vid. 57.09666, 12.61859

Granatgruvan i Sjönevad
I skogen utanför Sjönevad blommar rosorna året om, de mörkröda granatrosorna som aldrig vissnar. Här ligger en gammal granatgruva där man den kalla vintern 1936-1937 bröt granater ur gråsten. Granatgruvan är lite svår att hitta men väl värd ett besök, väl uppe har man en svindlande utsikt och kan passa på att vila sina ben. Missa inte Spräckaretorpet som ligger strax intill, kanske kan ni hitta gråstensmurarens gamla bomärke i en av gärdesgårdsstenarna? 56.97705, 12.77474.

Shopping

Gekås i Ullared. Så va det med det!

Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide
Turistguide